תזונה וחדות ראייה


איך אפשר לשמור על חדות הראיה ובריאות העיניים בעזרת תזונה?

עם העלייה בתוחלת החיים והחשיפה המוגברת לקרינה (קרינת השמש המתחזקת, מסכי מחשב, צילומי רנטגן), חשוב להגן על העיניים מפני פגעי הזמן, כדי להבטיח שימור תקינות הראיה לטווח ארוך.

שתי מחלות המשפיעות לרעה על הראיה עם העלייה בגיל הינן:
1. הקטרקט -אשר ניתן לטיפול רפואי.
2. ה – macular degeneration – יותר מדאיג, שכן עלול לגרום לאובדן ראיה, ואין למחלה כרגע פתרון רפואי.

המחקר בנושא מעיד כי כמה חומרים יכולים לסייע להגנה על העיניים מנזקי הזמן ולשמר את בריאותן לטווח הארוך.

 

לוטאין
ידוע  על קשר בין חסר ויטמין A לאובדן ראיית לילה תקינה. ויטמין A נוצר בגוף גם מחומר הצבע הטבעי במזון – בטא קארוטן. אבל מסתבר כי בדומה לו קיים חומר נוסף רב משמעות – הלוטאין.
לוטאין – מצוי בעין באזור ברשתית המכונה מאקולה (איזור הכתם הצהוב האחראי על חדות הראיה). כמותו פוחתת עם העלייה בגיל והיות והוא מספק הגנה מפני נזקי קרינה, חשוב לספק אותו במזון או בתוספי תזונה. יש הטוענים שגם לאחר שנגרם נזק, תוספת גדולה לאורך זמן יכולה לשפר המצב.
מקורות במזון :  מצוי במשפחת הדלועיים, ירקות ירוקים כגון תרד, כרוב ניצנים, ברוקולי , תירס, פפריקה אדומה ובחלמון ביצה.
כתוסף :  במידה ונוטלים תוסף לוטאין, ההמלצה היא בין 6-30 מיליגרם ליום. היות וזו לא תרופה, אין אחידות בייצור וקשה לדעת איזה יצרן ואיזה מינון מומלץ.

גלוטטיון
מרכיב חשוב של מערכת ההגנה בגוף מפני חמצון , שותף בתהליכי סילוק רעלנים שונים מהגוף, ועוד. אפקט ההגנה שלו פעיל גם ברקמת המוח, ונזק לפעולתו יכול לגרום למוות תאים.
דווח כמסייע במניעת קטראקט.
מקורות במזון:  מצוי בביצים, שום, אבוקדו, אספרגוס ובצל.
כתוסף: ההמלצה מדברת על 500 מיליגרם ליום.

ויטמין C
פירות טריים כמקור טבעי לויטמין C נצפו כמגנים על תקינות הראיה ונמצא כי מפחיתים הסיכון לקטראקט לכדי מחצית.

אומגה 3
שמני אומגה 3 במזון – חשובים מאוד לתקינות רשתית העין .
איסוף נתונים מצטבר על 88,000 איש הראה כי צריכת דגים פעמיים בשבוע מפחיתה הסיכון למחלת macular degeneration ב-30%, וצריכה גבוהה של אומגה 3 בתפריט הפחיתה סה"כ הסיכון ב-40%.


התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.